Det finns en mängd olika metoder att ta till för att kontrollera och begränsa hur mycket du äter, allt från kaloriräkning och tallriksmodellen till handportioner (som jag förespråkar) och poängräkning.
Det kan helt klart finnas en vinning i att ta reda på hur mycket energi just du behöver äta för att känna dig pigg och alert över hela dagen, men många gånger kan en allt för strikt och kontrollerande metod bidra till känslor av skuld och skam.
Jag har själv provat de flesta metoder och anpassat för antingen viktnedgång, minska på kroppsfett, och/eller muskeluppbyggnad.
Att följa en metod är oftast mycket lärorikt, många gånger blir vi häpna över hur mycket vanlig mat vi faktiskt kan stoppa i oss i jämförelse med skräpmat och godis, kakor, tårtor och chips. Men. Det finns faktiskt fler metoder för att gå ned i vikt och bli av med fettmassan.
En av mina absoluta favoritmetoder är “ät till 80% mättnad”.
På pappret verkar den här metoden vara nästan kusligt enkel. För enkel för att vara sann kanske du tänker? Men när vi väl bestämmer oss för att prova metoden så är det lätt att bli överväldigad och känna sig lost. Att äta till 80% mättnad bygger på att du tittar inåt och lägger märke till dina hungers och mättnadskänslor,
Detta är något som väldigt få människor pysslar med nu.
Om vi känner hunger så äter vi.
Oavsett tid på dygnet.
Går vi förbi fikarummet så är det så lätt att vi tar med oss något att äta, för att inte riskera att bli hungrig senare.
Att nu behöva stanna upp och lägga märke till känslan är oftast en stor utmaning för de flesta. Dessutom är det mycket vanligt att vi feltolkar känslor i kroppen för hunger, tröstätning är ett sådant exempel.
Vi äter för att vi är ledsna och när vi är uttråkade.
Ett sätt att bryta det här är att bli mer medveten om sina känslor och träna på att identifiera just känslan av hunger och våga sitta still i båten med hungerskänslan, utan att äta.
Hara hachi bu, en tumregel i Japan
Det finns faktiskt en by Japan, Okinawa, där invånarna tillämpar den här metoden och det är faktiskt den bidragande orsaker till att de äldre är så pigga, hälsosamma och lever länge.
De överäter inte på samma sätt som vi gör i resten av världen.
De har tillochmed ett eget uttryck för metoden. Hara hachi bu.
Hara hachi bu innebär att slå av på takten, lyssna på kroppen, njuta av maten och avrunda måltiden när du är cirka 80% mätt.
I dokumentären “Lev till 100: De blå zonernas hemligheter”, som du kan streama på Netflix, lyfter upp just Okinawa som en av de friskaste zonerna på Jorden.
Kolla gärna in serien, i det första avsnittet kan du se mer om just 80% mättnad. Länk: Lev till 100: De blå zonernas hemligheter
Liknande artiklar.
Ät till 80% mättnad
Att äta till 80% mättnad innebär att du slutar att äta när du känner dig nöjd. Du är inte hungrig längre men heller inte proppmätt eller på gränsen till matkoma. Det handlar om att känna igen en känsla av “nöjdhet”, med ett litet utrymme kvar i magen.
Vet du varför jag älskar den här metoden så mycket vid viktminskning?
För att du kommer att känna dig sådär härligt nöjd efter dina måltider, men över tid, så kommer du högst troligt att hamna på ett dagligt kaloriunderskott.
Vilket på svenska betyder att du går ned i vikt
Det finns såklart en massa andra härliga vinster med att äta till 80% mättnad, några av dem kan du läsa om här
Men att sätta en siffra på “mättnadsnivån” kan lätt göra oss osäkra.
Vi vill ju göra rätt och det kan finnas en rädsla att äta för mycket.
"Men hur vet jag när jag är 80 procent mätt?!
Jag har ingen magmätare!"
Nåväl, ett par saker:
Först, att lära sig att vara uppmärksam på hur din kropp mår – så att du kan bedöma din mättnadssnivå – kräver lite övning.
För det andra spelar det exakta måttet inte så stor roll.
Det som är viktigast med denna vana är förmågan att ta det lugnt, bli uppmärksam på dina aptitsignaler och äta lite mindre än du är van vid.
För att lära dig mer om fördelarna med denna metod, plus åtta steg för att få det att kännas mer naturligt, kolla in den här infografiken.