Jag vill dela med mig av en fras som en av mina första förebilder inom funktionell träning delade med mig. De frasen har hjälpt mig att utveckla min egen teknik, hur jag rör mig och fått upp min medvetenhet av att träna på rörelser istället för att jaga vikter. 

Året var typ 2006 och jag skulle ta fram ett utbildningsmaterial till mina gyminstruktörer, jag jobbade då som gymansvarig hos Friskis&Svettis Eskilstuna

På den tiden fanns det inte så mycket material att hitta på just funktionell träning så jag vände mig till en av fysioterapeuterna som dessutom var jympaledare på friskis, Tiina Turpeinen. Tillsammans tog vi fram funktionella övningar med låg ingångströskel som alla hade högt fokus på bålstryka.

Tiina observerade mig när jag gjorde några övningar och kom försiktigt med ett tips. Nu när du läser tipset så gör det gärna med en finsk brytning, lite som mumintrollet. Det är iallafall så jag minns tillfället. Varmt, mysigt och spännande. 

Stefan, när du gör den här övningen. Se om du kan "lägga märke till" din bålspänning. 

Jag blev nyfiken och frågade henne om innebörden av frasen "lägg märke till". Hon berättade att kropp och tanke har större inverkan än vad vi tror och om vi kan få med oss skallen när vi tränar på övningar så kommer du snabbare att lära dig utföra dem på rätt vis. 

Frasen har jag sedan dess tagit med mig och jag vill tro att det är den största faktorn till att jag rör mig väl och har god teknik när jag tränar. Ibland kan det såklart kännas jobbigt att hitta rätt känsla i rörelsen när en bara vill kötta på. Men då hör jag Tiinas röst i bakhuvudet. "Stefan, lägg märke till".. 

Tack Tiina för allt du alltid har modet att ge smarta tips till mig. Jag uppskattar det enormt! 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Kontakta mig...
0 of 350
>