Johannas recept för att nå sitt mål!

Innan jag lämnar ordet, eller texten kanske jag ska skriva/säga ;), så vill jag ge en bakgrund till detta inlägg. 

De första februari postade Johanna (frisk_och_stark) ett inlägg som imponerade djupt på mig. Under hela januari har en plan följts med lätthet, dessutom har övriga familjen klivit på förändringståget också. Att få med hela familjen, barn och man, på samma tåg med en gemensam målbild är riktigt coolt. 

Jag skickade iväg en fråga om vad Johanna tror är ligger till grunden för att lyckas och få så otroligt bra resultat. Att sänka vilopulsen och dessutom öka på sömnkontot har otroligt fina effekter på välmåendet över tid. Jag tror att vi är många som kan lära av Johanna och hennes familj. 

Luta dig tillbaka och ta del av en fantastisk resa, men först bild och text i sin helhet. 
Gå gärna in och följ frisk_och_stark på Instagram

Enter 🌟Kickstart på 2021🌟

Januari
Dagliga promenader utomhus ✅
Minst 12000 steg/dag ✅
Ingen alkohol ✅
Inget godis/glass ✅ (men en och annan dadelboll och hemmagjord mangoglass 😋)

Resultat:
26 träningspass
16592 steg/dag

Vilopuls snitt 59 (-2)
Sömn 7h 5m (+1m)

Vikt -2kg
Mage -5cm
Midja -3cm
Höft -1cm

Träningen flyter på bra, dagliga promenader har blivit en rutin, äter massa god mat och hittar hela tiden nya spännande och hälsosamma rätter att laga. Jag saknar inget. Eller jo, ett glas vin hade suttit fint på fredagskvällen... Det som har försämrats är min djupsömn, den är alldeles för kort. Nu ska jag köpa mig ett tyngdtäcke.

Mål i februari
Dagliga promenader
Minst 12000 steg/dag
20 träningspass varav minst åtta pass med fokus på rörlighet och stretch
Mer djupsömn
Max 4 tillfällen alkohol
Inget godis/glass text here...

Det började för snart fyra år sedan. Jag behövde gå ner ett par kilo i vikt och min blivande PT och Coach tyckte att jag skulle börja styrketräna. Men den största motivatorn var att bli lite snyggare, lite smalare, lite mer tonade armar. Jag trodde att jag skulle göra en yttre resa, men egentligen hade min inre resa påbörjats. 

Idag är min drivkraft en helt annan. Visst händer det att jag motiverar mig själv med att anmäla mig till någon typ av lopp, t ex Tjurruset eller Toughest. Men den främsta anledningen idag är att jag vill hålla mig frisk och stark för att skapa bättre förutsättningar för ett långt och aktivt liv. Jag trodde att resan handlade om träning och bara träning. Föga anade jag då, för fyra år sedan, att det handlade om att hitta en balans i livet. 

 1. Träning
 2. Mat
 3. Återhämtning.

I de tre orden ligger så mycket mer.

Träning betyder idag så många olika saker. Styrketräning, promenader, yoga, stretching, löpning, återhämtningspass, ”grispass”, längdskidåkning och allt annat som ryms inom rörelse och aktivitet.

Mat är inte bara gott eller nyttigt.En måltid handlar nu om att ge kroppen och själen det den behöver. Jag äter allt, försakar ingenting, men jag väljer mina tillfällen. Jag ger mig själv det som jag mår bra av, som gör att jag orkar leva ett aktiv liv. En balanserad kost med mycket frukt och grönsaker, proteiner och kolhydrater. Jag lagar mat från grunden som håller mig mätt och som ger mig ork och energi. För första gången i mitt liv har jag ett sunt förhållningssätt till mat.

Återhämtning har blivit en allt viktigare del i mitt liv. Jag prioriterar sömn och gör aktiva val för att jag ska få tillräckligt med vila. Jag ser till att få plats med annat som ger mig återhämtning och som får mig att må bra. Läsa böcker, umgås med familj och vänner, spela spel, gå på konserter, teater, restauranger, åka på semester.

Kort och gott – jag tankar energi!

Varför lyckas jag med mina mål och planer?
Jag har funderat över det. Idag är det så självklart för mig att prioritera träning, mat och sömn för det ger mig ork och energi att göra allt annat som jag vill göra. Lägga fokus på mitt jobb, min familj och mina intressen. Men jag är medveten om att det inte såg ut så för fyra år sedan. Mitt bästa beslut var att ta hjälp av en PT och coach med mottot Skynda Långsamt. Jag började med tre styrketräningspass i veckan och med att äta tre mål mat om dagen med mycket frukt och grönsaker. Det var en stor utmaning för mig. Jag gillade inte alls styrketräning och jag hade så svårt att få in så mycket frukt och grönsaker i mina måltider. Men min PT fick mig att lägga till nya vanor efterhand som jag var redo för det. Efter ungefär 1,5 år började jag tillsammans med min man ett nytt träningsupplägg med vår gemensamma coach. Vi har nu kvar samma coach men vi följer lite olika träningsupplägg (Prepare, Perform & Back To Basics).
Vi tränar oftast tillsammans med också var och en för sig. Det som hela tiden har varit viktigt dock är att jag har haft stöd av min omgivning i min livsstilsförändring.
Visst har det funnits olyckskorpar, avundsjuka och en och annan expert. Men jag har valt att lyssna på min coach, och när jag har haft frågor och funderingar så har jag bollat det med honom. Jag har hållit mig till planen och valt att lyssna på de människor i min omgivning som ger mig energi. Men jag har också lärt mig att lyssna på min kropps signaler och hanterat det.

Om jag ska försöka mig på en sammanfattning om varför jag har lyckats:
• Hittat min inre motivation
• Tagit hjälp av två kompetenta coacher som jag litar på
• Omgett mig med människor som stöttar
• Skyndat långsamt
• Satt rimliga mål
• Hållit mig till planen (men lyssnat på kroppen när det har behövts).

 • Väldigt inspirerande Johanna! Känner att det gror och gror i mig att sätta igång. Sund mat har länge intresserat mig, mat som medicin, eller kanske bara livs- medel, i ordets rätta bemärkelse 😊 Men jag älskar också delikatesser som inte alltid är så sunda men med måtta så.
  Karin morskusin

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
 • Väldigt inspirerande Johanna! Känner att det gror och gror i mig att sätta igång. Sund mat har länge intresserat mig, mat som medicin, eller kanske bara livs- medel, i ordets rätta bemärkelse 😊 Men jag älskar också delikatesser som inte alltid är så sunda men med måtta så.
  Karin morskusin

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Kontakta mig...
  0 of 350
  >