Hemmaträning

Att träna hemma kan på förhand kännas som den optimala lösningen. Men många gånger kan det faktiskt göra det svårare för oss att få till träningen. Det är precis som om alla "måsten" hopar sig precis när jag ska träna. 

Läs vidare för att få tips på hur du kan komma ur "jag ska bara" för att istället känna lyckan över att ha tränat. 

Vi ser inte skogen för alla träd

Att träning hemma kan vara en jäkla utmaning. Det finns så många andra saker som stör vårat medvetande och kanske tänker du "jag ska bara".


- Jag ska snart byta om till träningskläder, ska bara tömma diskmaskinen först.

Eller. 

Jag ska snart sätta igång att träna, ska bara städa undan i tv-rummet först.

 

Kanske lägger du ned åtskilliga timmar på att hitta inspiration via sociala medier? Du scrollar runt i flödet och tiden bara springer iväg. Timmen som skulle läggas på träning finns nu inte lägre och du måste starta med matlagningen eller köra ungen till fotbollsträningen. 


Jag är övertygad om att vi kan få till träningen om vi bara skiftar fokus. Vi behöver identifiera varför vi hamnar i soffan, storstädar eller viker den där tvätten istället för att träna. Är det verkligen så jäkla viktigt att städa just nu? Eller står det för något annat? Kan det vara så att tröskeln till träningen är för stor? Är tröskel byggd av krav, måsten och på tok för högt uppsatta mål? 

Skapa din egna lista för att lyckas. 

Att genomföra ett träningspass är oftast alltid bättre än att skippa träningen helt. Om du har en akut skada eller känner dig sjuk så är nog det bästa att skippa träningen för att kanske ta en lätt promenad i skogen istället. Men om du innerst inne är sugen att träna. Men allt du kan se är hinder för att sätta igång.  Då kan det hjälpa att ändra fokus.

 Istället för att fokusera på att vi ska träna stenhårt och verkligen utmana oss själva kan det vara bättre att tänka att "idag ska jag träna på att träna". Du flyttar fokus från själva träningen till hur du tar dig igenom träningspasset och utan att döma dig själv så accepterar du eventuella negativa tankar som flyger genom skallen. Gör det enkelt för dig själv och bryt ned träningspasset i mindre steg. 

Istället för att träna på att få bättre kondition eller lyfta tyngre vikt så blir dagens träning att träna på att följa dina mindre steg. .


Använd gärna mina 3 steg som inspiration för att skapa dina egna steg. Gör din hemläxa för att flyga över dina fallgropar. 

Winston S. Churchill

"Success is not final; failure is not fatal: It is the courage to continue that counts."

3 steg för att "träna på att träna"

Steg 1 - Gör hemläxan

Detta steg händer långt innan själva träningen men jag är övertygad om att detta är ditt viktigaste steg.


Du behöver skapa en plan och prioritera planen! 


Fundera kring hur många dagar i veckan du vill träna och hur långt ett träningspass ska vara. När du har svar på dessa frågor så ser du över din kalender. När kan du förlägga dessa träningspass och få ha 100% fokus på dessa? Markera sedan denna tid i din kalender och prioritera den högt! 


Ett tips kan vara att ha en back-up plan. Hur gör du om du inte kan träna din valda dag och tid? Kan du förlägga passet tidigt morgonen där på eller har du möjlighet att ta ut lite extra tid över lunchen för att träna? 

Steg 2 - Dagen innan

 • Lägg fram dina träningskläder redan dagen innan du ska träna. 
 • Se till att ha städat din träningsyta, förberett med träningsmatta och eventuella redskap. 
 • Du vet redan nu vad du ska träna imorgon. Allt är glasklart. Från uppvärmning till antal set, reps, intensitet och rörighetsövningar.  

Steg 3 - Dags att träna

En del av oss kan känna det största motståndet stunden precis innan träningen. Vi har bockat av både Steg 1 & Steg 2 men av någon anledning fastnar vi framför sociala medier och kommer inte loss från soffan.


Lösning: Ofta kan det vara lättare att få till träningen om vi bara delar upp träningen i mindre steg. Ditt mål är att ta dig genom listan, att hålla dig till planen och genom små steg når du ditt slutgiltiga mål. Att träna


Stegen kan vara följande 

 • Sätt på din favvo-musik.
 • Fyll vattenflaskan
 • Byt om till träningskläder
 • Testa uppvärmningen, fundera kring hur det känns i kroppen. Acceptera ett ev motstånd för att se om det släpper.
 • Ge första övningen 5 minuter. Om det fortfarande känns kasst. Acceptera din känsla. det är okay att skippa övningar. Kom ihåg. Du skulle träna på att träna. Det är okay om det stretar och tar emot. Var nyfiken på hur du tänker och se om du kan få ev negativa tankar att bli positiva. 
 • Kan du göra på samma vis under kommande övningar? 


Detta är ett utmärkt förhållningssätt för de personer som har prestationsångest eller bara allmänt svårt att komma igång. Att dela upp målet i mindre steg gör det lättare att ta sig hela vägen till målet. 

Sammanfattningsvis

Många gånger är det vi själva som sätter käppar i hjulen för att få till träningen. För att komma runt alla hinder kan det vara en smart ide att först identifiera hur dessa hinder ser ut för att sedan skapa en plan hur du ska ta dig runt dem. Eller springa rätt igenom och krossa dem. Genom att bryta ned det stora målet, att träna, i mindre delmål kan det kännas lättare att få till träningen när känner dig hängig. 

Vi vet att träning får oss att bli gladare. Ta bättre beslut. Se lite ljusare på motgångar och dessutom får oss att sova bättre.

Att tänka "någon träning är bättre än ingen träning" är ett mantra som jag själv använder mig av de dagar där träningströskeln är ovanligt hög.  För mig sänker det ribban och "det får bli vad det blir idag". Oftast resulterar det faktiskt i att jag kör igenom hela det planerade passet och ibland med bättre resultat än förra veckans pass.
Rätt häftigt faktiskt! 

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Kontakta mig...
  0 of 350
  >