Stress är som en oumbärlig medföljare i livets resa, men när dess tyngd blir överväldigande, kan vi tappa riktningen. 

I detta inlägg delar jag inte bara 13 praktiska tips för att bemästra stress utan även mina egna erfarenheter och lärdomar. Utforska dessa råd som sträcker sig från att omfamna roliga hobbies till att omfamna ensamheten, och upptäck kraften i att äga sitt eget liv.

Ta ett djupt andetag och låt oss tillsammans utforska vägen till ett balanserat och harmoniskt liv.

Är du redo att påbörja resan mot en lugnare och mer fridfull tillvaro? 

Låt oss börja!


Stress är viktigt för oss människor och i grunden helt nödvändigt för vår överlevnad.


Problemet är när vi upplever stressen som negativt, tappat kontroller eller att vi inte ser något slut på den. Men. Om vi upplever negativ stress under lång tid finns det en risk att den blir direkt skadlig för oss.

Det gäller att vara uppmärksam på kroppen signaler och dra i handbromsen. 

Tidigt.

Här får du 13 ideer för att minska stress och påskynda din återhämtning.

 1. Skaffa dig en rolig hobby (utför den minst en gång i veckan): Det här kan vara vad som helst. Du kommer inte bara att få lite tid att fokusera på något som ger dig glädje, utan du kommer också att vara runt människor vars sällskap du tycker om (förhoppningsvis 🙊).
 2. Arbeta ideellt en gång i veckan: Detta kommer sannolikt att öka tiden du spenderar runt människor vars sällskap du tycker om. Dessutom kommer du att leva enligt dina värderingar, vilket alltid ger en god dos av godhet och ökar välbefinnandet.
 3. Boka in regelbunden massage.Massage har dokumenterad effekt att minska stress. Massagen ökar blodcirkulation och släpper på spänningar. Men framförallt så får du en stund för dig själv. Om du klarar av att släppa dina tankar så kan massagen bidra till att du jobbar på din mindfullness.
  - Tips från mig, massören, är att fokusera på din andning och framför allt din utandning. Tänk gärna att du ska blåsa upp en ballong. 
 4. Ta ägarskap för din situation: Erkänn vilken roll du spelar i hur ditt liv är organiserat. Du är chefen för ditt eget liv och du är den enda som kan få det som du drömmer om.
  - Personligen har jag jobbat mycket med just denna del. Det har vart en mycket utmanande berg-och-dal-bana. Det svåraste för mig har vart att acceptera att ALLT som händer mig är mitt ansvar, oavsett vad. 
 5. Spendera tid utomhus, dagligen: Gärna nära skog och i dagsljus. Skogen har i forskning visat sig vara extra läkande för stressade människor.
  - Ta med dig förmiddagsfikat ut i skogen och lyssna in fågelsång och njut av alla dofter.
 6. Sätt gränser för skärmtid: Ja, det betyder att du inte ständigt kollar e-postmeddelanden, sms:ar och granskar sociala medier. 
  - Vill du boosta din sömn? Undvik i så fall att använda din mobil/platta 45 min innan sänggående.
 7. Meditera / be / reflektera i tystnad (vilket ord du föredrar):Det kan vara utmanande att låta tankarna bara passera i skallen. Men desto mer du tränar på att bara vara i nuet desto lättare kommer det att bli. 
 8. Fokusera på vardagsmotion och lågintensiv träning:(t.ex. yoga, promenader, cykling, vandring) dagligen. Låt bilen stå så mycket som möjligt. Promenera till affären. Cykla till gymmet. Och så vidare. Alla dessa aktiviteter påskyndar din återhämtning.
 9. Ta ett helikopterperspektiv: Ta ett steg tillbaka och tänk på hela ditt liv, fundera sedan över hur dagens stressor passar in i helheten.
 10. Träna på att vara ensam: Stäng av telefonen och gå någonstans. Bjud ut dig själv på middag, en film, en pjäs eller på en vandring. Du är med dig själv alltid och för alltid. Ju mer vi kan lära oss att njuta av vårt eget sällskap, desto bättre.
 11. Ta djupa andetag, fokusera särskilt på ett långt utandning: Detta lugnar omedelbart din stressreaktion.
 12. Öva tacksamhet: Detta kan betyda en daglig dagbok. Eller kanske ett veckobrev till någon du uppskattar.
 13. Prova en kroppsskanning: Hitta en lugn plats utan distraktioner. Sitt eller ligg. Ställ in en tid, i 5 minuter om du vill. Börja högst upp på huvudet och gå sakta ner till tårna. Lägg märke till alla fysiska förnimmelser: varmt/kallt, kliande, spänt, etc. Observera, utan att dömma. Du kan göra detta var som helst, när som helst, för att sakta ner och lugna din kropp.
 • Fråga 1: Vad känner du fysiskt?
 • Fråga 2: Vad känner du, känslomässigt?
 • Fråga 3: Vad tänker du på?
 • Fråga 4: Baserat på denna kroppsskanning, vad har du lärt dig om dig själv idag?

Vad är ditt bästa tips för att minska på stressen och påskynda återhämtning?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Kontakta mig...
0 of 350
>