Viste du att vi i Sverige odlar i runda slängar 23 500 ton äpplen varje år? Dessvärre käkar vi bara upp ca 15% av alla äpplen. Vi är nog rätt kräsna hur ett äpple ska vara och är det lite skadat eller har något mörk fläck så är det lätt att det slängs.

 Tänk om. Tänk oemotståndligt snask... 

Om vi tar till vara på det skadade äpplet, skär bort och kasserar de fula och torkar de bra delarna. Då slår vi en hel svärm med flugor i en smäll. Inte bara är vi klimatsmarta. Vi gör nyttigt godis som smakar grymt gott!

Jag lovar dig att dina kids, din käresta, din granne eller hen som du vill bjuda ut på dejt kommer att bli överlycklig när hen får smaka på dina torkade äpplen.

Mina ungar kan till och med tänka sig att byta ut lördagsgodiset mot torkade äpplen, speciellt om jag har torkat de rätt hårt så att de blivit krispiga. Nästan lika krispiga som chips.

Så ut och plocka upp all fallfrukt och sätt igång med torkningen redan idag. Passa på att bjuda in hela familjen eller varför inte göra det som en dejt-aktivitet? Det är ju faktiskt supermysigt att laga mat tillsammans. Testa själv och berätta gärna hur det gick. 

Så här gör du

  1. Plocka upp fallfrukten
  2. Skölj och tvätta rent
  3. Skär bort skadade och fula delar.
  4. Kärna ur dina äpplen. Finns smidiga äppelurkärnare att köpa, länk till pricerunner.se  , om du inte vill göra det med kniv.
  5. Skiva dina äpplen. Mitt förslag är att skiva de så tunt du kan, tunna skivor torkar snabbare. Dessutom är de godare. Tycker jag 😉
  6. Lägg upp äpplen i torkformen / plåten. Låt de ligga luftigt.
  7.  I torkmaskin
    Ställ in ca 52 grader och starta sedan maskinen, lägg på locket och låt vara tills du är nöjd. Tar någonstans runt 8-12 timmar, beroende på äppelskivornas tjocklek, värme och hur pass torkad frukt du vill ha. 

I ugn
Sätt ugnen på 70 grader, skicka in dina äpplen. Det är mycket viktigt att ugnsluckan får stå på glänt. En träslev mellan luckan och ugnen gör susen! Att torka i ugn tar lite längre tid, så du får nog räkna med 10-14 timmar.

Förvara dina äpplen i en låda med tätslutande lock. Om det nu blir några över vill säga. Rätt troligt att du och dina vänner äter upp alla innan du hinner lägga ned dem i förvaringslådan. 


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Kontakta mig...
0 of 350
>