Löpteknik

Du kan behöva att ta hänsyn till vem du är och hur din kropp fungerar men några generella råd kommer jag här att gå igenom. Löpning handlar om att lära kroppen springa så effektivt som möjligt. För att göra det behöver du såklart ha marginaler i din kondition, din syreupptagningsförmåga. Om konditionen är låg kommer löprundan att upplevas sjukt jobbig, oavsett hur bra löpteknik du än har.

Vill du springa mer effektivt kan du behöva tänka på hur du springer och, högst troligt, addera styrkeövningar som gynnar ditt löpsteg. 

För om du klarar av att hålla en god position i din löpning så kan hjärtat fokusera på att pumpa blod till dina lungor och de muskler som får dig att springa. En mindre bra position gör att musklerna måste ta i mer, göra ett onödigt jobb, vilket leder till hårdare andning, lägre tempo och ett mindre gynnsamt löpsteg. Starkare muskler innebär dessutom att du kommer att få med dig mer energi i steget, du springer lättare. Men för att få dessa starka muskler behöver du öka belastningen i styrketräningen, så att det blir jäkligt tungt, och att repetitionsintervallet är relativt lågt. 

Så. Vad är det vi strävar efter? Hur kan vi lära kroppen att bli mer effektiv?
Ja, en del är ju uppenbar. Förbättra din kondition. Men i detta inlägg ska vi kika mer på hur du kan tänka, för att kroppen ska hamna i en god position. Vilket leder till att löprundan upplevs lättare. Fint? eller hur 😉

Rätt hållning, för ett effektivt löpsteg

Det första vi behöver kika på är att hitta en bra grundposition. Beroende på var du är i löpsteget kommer vissa muskler att vara avslappnande medans andra är aktiva för att skapa kraft. En taskig hållning försvårar samspelet mellan avslappning och aktivitet hos musklerna.

Axlar på plats, armarna nära kroppen, en aktiv bål, stark och utsträckt höft och aktiva fötter. Denna hållning skapar förutsättningar att jobba fjädrande, att bygga upp och ta vara på kraften i varje steg. 

Testa gärna denna övning för att känna skillnaden. 

  1. Hoppa med taskig hållning. Dvs. Huvudet framskjutet, rundad rygg, sittande höft och svaga knän.
  2. Hoppa med aktiv hållning. 

Vilken var lättast? När kände du dig mest aktiv och likt en fjäder? 

Om du tappar du hållningen när du springer så läcker du kraft. Läcker du kraft så kommer du att uppleva löpningen som jobbigare. Dessutom kommer du att springa långsammare. 

Tips: Ta några träningspass och träna på din hållning. Klarar du att hålla en god position under hela löprundan? Hur känns det i uppförsbackarna? Hur går det när du springer nedför?

När hållningen sitter kan vi kika på nästa del. Din kroppsposition. 

Vid gång är vi mer eller mindre upprätta. Men vid löpning vill vi skjuta fram kroppstyngden något. Du vill luta dig lätt framåt. Du vill berätta för kroppen att den ska framåt och snett uppåt. 

Testa hur det känns? Överdriv gärna. Vad händer om du lutar för mycket? Vad händer om du istället lutar dig bakåt?

Förutom att luta dig lätt framåt bör du även dra med dig främre knät i steget. Tänk att knät visar riktningen. 

Ett aktivt knä kommer att ladda kroppen, ffa rumpan, med kraft vilket gör dig mer kraftfull och stark i löpningen. Du kommer att springa snabbare. 

Styrketräning för löpare

För att orka springa med en god hållning, stark bål och aktivt löpsteg behöver du högst troligt lägga tid på styrketräning. När du väljer styrkeövningar så bör du fokusera på 

  1. Att övningarna är gynnsamma för löpning. Exempelvis. Att träna benen i maskinen “benspark” gör inte mycket gott för ditt löpsteg. Du behöver hitta övningar som stärker ett rörelsemönster där du sträcker ut din höft, gärna övningar på ett ben. 
  2. Träna tungt. En vanlig tankevurpa är att styrketräning ska ske i många repetitioner, eftersom löpning sker över lång tid. Men. Sanningen är precis tvärt om. Du ska dunka på med rejäl belastning och hålla dig till få repetitioner. Dock bör detta ske successivt. Kliv inte in på gymmet i morgon och lasta stången full med vikter. Du måste först bjuda in kroppen i rörelsen. Successivt träna upp vikt-toleransen och tekniken. 
Sammanfattning

Att hitta en bra löpteknik handlar framförallt om att springa medvetet. Du kan behöva lägga extra timmar på funktioner som du idag har stor utvecklingspotential inom. Exempelvis styrketräning i gymmet eller rörlighetsträning för stram muskulatur. 

Du vill hitta ett löpsteg som både känns avslappnat och aktivt på samma gång. Att kroppen hjälper dig att springa skonsamt och effektivt. Att bara börja tänka i dessa banor när du springer kommer göra stor skillnad. Om du dessutom planerar om i din träning och gör utrymme för de delar du behöver jobba extra med så kommer din löpupplevelse att bli ännu härligare. 

Även om drakar bara lyfter i motvind kan det vara jäkligt härligt när träningen känns lätt. Att du hittar ditt flow och kan trumma på utan att du märker av någon trötthet. Att utveckla sin hållning och sin styrka skapar gynnsamma förutsättningar för att du ska hitta ditt flow i löpspåret. Att löpningen ska kännas lätt. Eller. Iallafall lättare 😉 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Kontakta mig...
0 of 350
>